Van JS

datum 12-10-2004

Hallo Jan,

    

    

Ik vond deze twee kleine penningen van ongeveer 1,2 cm nog, ze komen uit een oude laag met 14de en 15de eeuws materiaal. Ik zag in je boek soortgelijke penningen, kun je er iets meer over zeggen. Ik nam altijd aan dat het speelpenningen waren, klopt dat ?

Met vriendelijke groet.

JS

Antwoord:

Je toont twee aardige penningen, beide stukken zie ik voor het eerst. De eerste (drie bogen / kruis) is te rangschikken onder type 15.02.0.II. De tweede penning (zesbladige bloem / molenwieken of kruis) hoort bij type 12.05.0.II. Uit de massa ken ik slechts twee penningen met een bloem met 6 bladen, beide exemplaren komen uit Dordrecht. Opvallend is de achterzijde. Als het molenwieken zouden zijn, dan is de bloem mogelijk op te vatten als het gemalen meel? Het lijkt mij niet waarschijnlijk dat het speelpenningen zijn. Maar uitgesloten is het niet.

De penning met de bloem lijkt eerder een productiepenning. Enfin, we weten het niet, het is beter om een slag om de arm te houden en ze te benoemen onder de verzamelnaam 'loden penningen'. De gebruiksmogelijkheden zijn beperkt, ik heb ze in mijn boek beschreven op bladzijde 32 en verder.

Beide penningen zijn te dateren in de periode 1350-1425.

 

reageren op discussie