Van JD

datum: 6-10-04

Hallo, heb deze drie loden munten eens uit een partij munten gehaald en heb geen enkel idee wat dit voorsteld.Ik ben er niet meer van in het bezit. Bij deze met het kruis weet ik dat de diameter 12 of 13 mm. was en er aan de keerzijde een schorpioen of kreeft was weergegeven.De derde zou afkomstig zijn van Brugge 1567 maar dat is ook het enige dat ik weet. Je kan aldus geen duidelijker details meer vragen.

    

JD

 

antwoord:

Mijn onderzoek heb ik, vanwege de omvang van de materie, moeten beperken tot de Nederlandse grenzen. Desalniettemin kijk ik geregeld over de grenzen. De loden penning met het wapen en 15-b-67 zal inderdaad uit Brugge afkomstig zijn. Onderzoek ter plaatse zal moeten uitwijzen of het inderdaad een armenpenning is, het lijkt er wel op. Eventueel zou het ook een aanwezigheidspenning geweest kunnen zijn, bijvoorbeeld van de stadsbestuurders. Hier schiet mijn kennis echter tekort.

De loden penning met het kruis en het dier heeft een onbekende functie. Mogelijk staat op de keerzijde een kat afgebeeld, dat dier ben ik meer tegengekomen. Het aantal poten lijkt echter groter dan vier te zijn... Toch lijkt mij een schorpioen niet voor de hand te liggen omdat dat diertje in onze streken niet voorkomt. Datering: ca. 1350-1425.

De laatste loden penning verlicht de raadselen niet. Er staat een rad op, met vijf brandende kaarsen. In het midden staat een pot(?) De andere zijde geeft een datering, 1623, maar het is mij onbekend waar de C voor staat. Al met al kan ik U niet veel verder helpen, mogelijk zijn er in het Belgische mensen bij wie U verder komt.

reageren op de discussie